pt
Casa CG do Arquitecto Pedro Henrique


“Um lugar, num terreno elevado em relação á rua que se abre sobre um campo, limitado pelas arvores de grande porte que nos fazem vivenciar experiências visuais e sensoriais através das diferentes paletas de cor que cada estação apresenta.

A casa desenha-se, num conjunto de volumes de arquétipo reconhecível, que por sua vez dividem a zona intima de quartos e zona social de cozinha e salas.
Assente numa base destinada a garagem, os volumes organizam-se em diferentes orientações na procura do melhor relacionamento entre eles e cada um deles com o exterior.

O contraste das fachadas em betão bruto e o interior, criam uma intima sensação táctil que percorre os pátios, claraboias e escadas.

A zona social estende-se de forma dinâmica com o exterior e para um piso superior, criando uma variedade de espaços de convivência e proximidade dos seus residentes, a zona intima confina num espaço exterior coberto comum, permitindo que a luz natural inunde o interior e proporcione privacidade.
Com o objetivo de potenciar a relação com a natureza, a casa evoca a simplicidade e sobriedade que caracteriza a envolvente.”

text. Pedro Henrique.

localização.Arrifana
ano. 2020
arquitectura.Pedro Henrique Arquitecto
fotografia.Ivo Tavares Studio

en
Aneto & Table Restaurant by Just an Architect.

Located in REFER’s former railway warehouse, in the city of Peso da Régua, which once opened its doors to the Alto Douro Wine Region, the Aneto restaurant takes Wine as a connecting element for the proposed intervention.

The proposed approach was intended to make compatibility between two fundamental aspects, the image of pre-existence, being a part of a set with very strong characteristics and the image of the Aneto brand.

The concept was made from passing the environment from their farm, to the intervention space to assume itself as a logical extension of the product’s path.

The proposal distributes the program over two floors. The definition of external access to space was already part of pre-existence, so the intervention started by trying to direct this access to better use and distribute the program in space through an antechamber. The ground floor comprises the social area as well as the work area, with the upper floor, in a mezzanine, for use by clients. The lower floor is divided into zones of a different character, be it for the exhibition of different wines, for tasting or even for a longer stay, it also has sanitary facilities as well as a staff area comprising a kitchen and support pantry.

The desire to bring the exterior and the farm environment to the interior was sought not only through the use of furniture with a conceptual connection to that environment, but also through the decoration of the spaces with markedly rustic materials and pieces, whether in lighting or in purely decorative elements.

text. Just an Architect

location.Peso da Régua, Vila Real
year. 2018
architecture.Just an Architect
photography.Ivo Tavares Studio